JSC „Kizlyar Brandy Factory” (KKZ, Dagestan) w okresie styczeń-czerwiec 2022 r. Zwiększyła produkcję o 30,2% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 r. – do 331,44 tys. Dekalitrów, dyrektor generalny zakładu Evgeny Druzhinin.
Sprzedaż wyrobów gotowych wzrosła o 36% – do 332,17 tys. decylitrów.
Według Drużynina, zakład podtrzymuje wcześniej ogłoszone plany produkcji i sprzedaży 600 tys. delików produktów w 2022 roku.
„Zakład regularnie pracuje nad rozszerzeniem kanałów i geografii sprzedaży wyrobów gotowych. W pierwszej połowie 2022 r. odbyły się spotkania i podpisano umowy z nowymi kontrahentami w Niżnym Nowogrodzie, Saratowie, Lubercach, Astrachaniu, Jakucku i Twerze” – Drużynin powiedział.
W asortymencie zakładu znajduje się ponad 200 pozycji.
Fabryka koniaku Kizlyar została założona w 1885 roku przez Davida Sarajishvili. Obecnie jest jednym z nielicznych rosyjskich przedsiębiorstw z pełnym cyklem produkcyjnym, od skupu i przetwarzania winogron po butelkowanie. Firma rocznie przetwarza ponad 42 000 ton winogron, które kupuje z Dagestanu, Czeczenii i Terytorium Stawropola.
FSUE „Kizlyar Brandy Factory” w lutym 2018 r. Została przekształcona w JSC „KKZ”, której 100% udziałów należy do własności federalnej. Na koniec 2021 r. firma uzyskała przychody w ramach RAS w wysokości 2,819 mld rubli, czyli o 26,8% więcej niż rok wcześniej, zysk netto spadł o 12,3%, do 425,842 mln rubli.